Sunday, August 21, 2011

Dah cube: Air soya

Air soya dah banyak kali aku buat. Cuma sejak kedai kat pasar Pandaramaran Klang tak ada stok, aku berenti buat air soya. Sukatan, aku agak-agak je. Sumber resipi, aku cari dalam youtube. Macam-macam teknik ada. Ikut selesa masing-masing.

Anggaran masa penyediaan: 7 jam ketas.


Bahan-bahan:

Daun pandan
Kacang soya (kacang lama akan rosakkan rasa air soya)
Gula
Air

Cara-cara:
  1. Rendam kacang soya sampai kembang. Anggaran minimum 5 jam. Tukar air bila air rendaman bau tak sedap. Setiap 2 atau 3 jam. Kalau tak tukar, air soya cepat basi.
  2. Blender kacang bila cukup kembang. 1/3 kacang dan 2/3 air skali blender.
  3. Tuang dalam periuk.
  4. Masak bahan blender dengan api sederhana. Kacau sekali sekala. 
  5. Bila air mula suam, buang buih-buih soya dibahagian atas. Masukkan daun pandan.
  6. Air akan membuak selepas gelegak pertama. Kerap kacau untuk kurangkan pembuakan. Tambah gula secukup rasa.
  7. Pada anggaran 15 atau 20 minit, tutup api.
  8. Biar agak sejuk, tapis pertama dengan penapis biasa (tapis santan kelapa) untuk menapis kacang yang hancur besar. Biar mendakan soya ke bawah bekas. Kalau boleh, elakkan air terkena jari atau kulit.
  9. Guna kain atau tapis kain 'teh tarik' untuk tapisan kedua. Perlahan-lahan tuang ke bekas lain untuk elak mendak kacang tapisan pertama bercampur air. Teknik untuk mudahkan proses tapisan. Juga, elakkan air terkena jari atau kulit.
  10. Masak sekali lagi jika air soya kerap terkena jari atau kulit, dan air tahan basi lebih lama.




No comments:

Post a Comment