sumber nasi kuning: http://jarumasindah.blogspot.com
sumber sambal ikan: http://www.myresipi.com
sumber sambal ikan: http://www.myresipi.com
Hiasan: Telur rebus dan hirisan timun |
Bahan-bahan Nasi:
3 pot beras
1 sdth serbuk kunyit
1 sdth garam
Santan pekat secukupnya untuk menanak nasi
Daun pandan
Cara menyediakan nasi:
1 sdth serbuk kunyit
1 sdth garam
Santan pekat secukupnya untuk menanak nasi
Daun pandan
Cara menyediakan nasi:
Basuh beras dan toskan.
Masukkan ke dalam periuk bersama serbuk kunyit, garam dan santan. Kuantiti santan yang diperlukan sama dengan kuantiti air yang diperlukan untuk memasak nasi biasa.
Masukkan daun pandan dan masak hingga santan agak-agak kering.
Keluarkan dan masukkan dalam pengukus. Ketika ini, anda mungkin dapati ada nasi yang masih mentah. Kukus selama lebih kurang 20-25 minit.
Bahan untuk Sambal Ikan (2 orang):
Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
Goreng ikan hingga garing
Bawang putih & merah dikisar
Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
Tambah sedikit garam, masukkan ikan dan gaul hingga sebati. Masukkan perahan air limau atau air asam dan gaul. Angkat dan hidangkan.
Masukkan ke dalam periuk bersama serbuk kunyit, garam dan santan. Kuantiti santan yang diperlukan sama dengan kuantiti air yang diperlukan untuk memasak nasi biasa.
Masukkan daun pandan dan masak hingga santan agak-agak kering.
Keluarkan dan masukkan dalam pengukus. Ketika ini, anda mungkin dapati ada nasi yang masih mentah. Kukus selama lebih kurang 20-25 minit.
Bahan untuk Sambal Ikan (2 orang):
4 ekor ikan
4 biji bawang putih
2 biji bawang merah
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
1 cm belacan
8 sudu makan cili kisar
Cara menyediakan sambal ikan:2 biji bawang merah
1 biji bawang besar dipotong bulat
2 biji limau kasturi (air asam pun boleh)
1 cm belacan
8 sudu makan cili kisar
Lumurkan ikan dengan garam and kunyit...perap selama 10 minit
Goreng ikan hingga garing
Bawang putih & merah dikisar
Panaskan minyak...tumis bawang yang telah dikisar bersama cili boh...belacan dan bawang besar...tunggu sehingga garing and bawang besar layu
Tambah sedikit garam, masukkan ikan dan gaul hingga sebati. Masukkan perahan air limau atau air asam dan gaul. Angkat dan hidangkan.
No comments:
Post a Comment